ברוכים הבאים לירחון הקטר
לכניסה לכתבות - תרבות ואמנות יפן, גלגלו מטה שנה אזרחית חדשה, טובה ומאושרת לכולם גם ליפנים - 2005 כתבה וצלמה : רינת לוין צ'רבין כיצד חוגגים היפנים את ימי השנה החדשה O-SHOGATSU? - מנהגים השנה הבאה עלינו לטובה, היא שנת התרנגול: TORI DOSHI. בכל מקום אפשר לראות קישוטים גדולים וקטנים , בובות, אגרות ברכה ומנייטורות בצורת תרנגולות או אפרוחים.
תרנגולות בכל מקום, על עניבות, בויטרינות של חנויות וקניונים ופסלונים לקישוט השולחן והבית, גם תמונה של קליגרפיה, התפתחות הכתב לסימניית התרנגול, כתיבה מסורתית ומודרנית .
ביפן כמו במדינות אחרות באסיה, חגיגת כניסתה של השנה האזרחית החדשה היא ארוע חשוב ומשמעותי. אלו הימים בהם ליפנים יש את החופש הכי ארוך. כמעט למשך שבוע הכלכלה היפנית הפעלתנית עוצרת לדום. בתי ספר,חברות, חנויות נסגרות לתקופה זו. רכבות, אוירונים, וכבישים ראשיים מלאים, עמוסים ופקוקים. כל זאת בגלל שמליוני אנשים חוזרים לערי הולדתם, נוסעים לחופשות סקי או מעיינות חמים כדי לחגוג את סוף השנה הזו ותחילת השנה החדשה. לרוב, כשבוע לפני ה-31 לדצמבר הם עורכים מסיבות סוף שנה, שנקראות: BONENKAI, הפרוש: לשכוח את השנה הזו.
הם נוהגים לשחק במשחקים אופייניים, שנותנים לעונה את הניחוח המיוחד לה: הם משחקים בקלפים מיוחדים, שנקראים:KARTA, מילה פורטוגזית במקורה, שאומצה ע"י היפנים. הם מסובבים סביבונים,KOMA , מעיפים עפיפונים, TAKOAGE, משחק לשני אנשים עם מחבט עץ וכדור עם נוצות שנקרא:-, HANETSUKI, כמו באדמינטון. ב-31 לדצמבר מיליוני איש נוהרים למקדשים לקבל את ברכת האלים ולבקש משאלות מהאלים לשנה החדשה. המשאלות נכתבות לרוב על לוח עץ, המעוטר לרוב בתרנגול. אותו ניתן לקנות בשריין עצמו בכ- 500 ין, שזה כ- 5 דולר, אחר כך, תולים אותו בחצר המקדש על עץ, בתקווה שהמשאלות תתממשנה.
ביום הזה ולאחריו ב- 1 לינואר הרבה נשים ואנשים לובשים את הלבוש המסורתי שלהם, הקימונו. מקור החגיגות הוא לברך בכל שנה את אלי הקציר ואת רוחות האבות הקדומים, שלפי אמונתם מגנים על משפחותיהם. קישוטים מיוחדים לשנה החדשה קישוטים לראש השנה מיועדים לרוב לקדם בברכה את האלים בתחילת השנה. הם מכילים קישוטים נעימים ומבשרי טובות. SHIMEKAZARI התלוי מעל כניסת הבית. מורכב ממניפה, תפוז מר, סרטן, מאצת ים ומסוג של שרך.
SHIMEKAZARI-חבל מקודש- המונח בכניסות לחנויות, מגרשי חניה,סופרמרקטים, מרכזי משחקים אלקטרוניים, בתים ובניינים.
KAGAMIMOCHI - מורכב מתפוז מר שמונח על שתי עוגת אורז עגולות, שמונחות זו על גבי זו, שרך ונייר אורז, מונח במטבח או ב-TOKONOMAאו בחדרון מיוחד בבית עשוי TATMI, רצפת קש, זהו המקום בו נערך טקס התה. מזונות מיוחדים לראש השנה
OSECHI RYORI כל החגיגות מלוות בהרבה אוכל ושתייה ובאווירת חברות עליזות ונהנתנות. מיני מזונות מסורתיים, מיוחדים מוכנים מראש לקראת ראש השנה, כדי שעקרות הבית תוכלנה להתפנות למשפחה ביום הראשון של השנה החדשה. בבוקר ה-1 לינואר כל המשפחה מתאחדת ואוכלת את המזונות המקושטים להפליא, המזונות לרוב קרים, אך מאוד אסטטיים כמו חטיפים בשלל צבעים וטעמים, מסודרים בתוך קופסאות עץ בציפוי לכה מדהימות המסודרות בקומות מרבית המטעמים קרויים בשמות שמשמעותם תקווה לבריאות ושגשוג המשפחה.
ZONI מרק מיוחד עם עוגיות אורז, ירקות ועוד. הרכב המרק משתנה בהתאם לאזורים ביפן. בKANTO, האזור המזרחי אנשים מעדיפים מרק צח. באזור KANSAI, המערבי, אנשים מעדיפים מרק מיסו (ממרח העשוי מפולי סויה) לבן.
O-TOSO שותים יין אורז מיוחד, SAKE, מושרה בצמח התבלין שנקרא:TOSO, המסייע לאריכות חיים ומונע מחלות.
HATSUMODE בתחילת השנה רוב היפנים מבקרים במקדשי SHINTO או BUDDHIST, שם הם מתפללים לשנה מאושרת ובריאה לשנה החדשה.
הדרך בה מתפללים במקדש : זורקים כסף לתוך קופסא מיוחדת מעץ, מצלצלים בפעמון, קדים קידה ומוחאים כפיים פעמיים, שוב קדים קידה המנהגים עתיקי היומין עדיין נשמרים ברוב המשפחות היפניות. הליכה ברחובות היותר צדדיים בתקופה זו חושפת עירוב מקסים בין ישן לחדש, בין מסורתי למתקדם. הברכה שמברכים לשנה החדשה היא:AKEMASHITE, OMEDETOU GOZAIMASU, KOTOSHI MO, YOROSHIKO ONEGAI ITASHIMASU. שתהיה זו שנה אזרחית פוריה ומלאת יצירתיות, אושר, שמחת חיים ובריאות. טיילנו היום בטוקיו המרוקנת מיפנים, כיף ושקט. מינימום 2 מעלות , מקסימום :12, חורף בהיר ויבש, שלג היה אתמול, הלכנו בגינזה (מרכז מסחרי ענק) לבדוק איך קישטו את העיר לקראת השנה החדשה. רחובות מקושטים
עוד מספר אנשים הצטרפו לטיול בעיר - המונים חוצים במעבר החצייה |