את האנרגיה הזו מקבלים מאוכל כך שצריך לדאוג לאכול לפניו ואחריו כדי להגיע לתוצאות טובות יותר. אבל בואו לא נתחיל פעילות גופנית עם בטן מלאה אלא זכרו שיש חשיבות רבה לא רק לסוגי המזון שאוכלים אלא בעיקר לתזמון האכילה ביחס לפעילות.
באילו מזונות יש את האנרגיה הכי טובה לפעילות גופנית?
המזון הטוב ביותר לאימון גופני הוא פחמימות. האנרגיה שבה משתמש הגוף בזמן האימון מגיעה משני מקורות: אנרגיה ממזון שאכלנו לפני הפעילות (או תוך כדי האימון) ואנרגיה מהמאגרים הקיימים בגוף.
מאגרי הפחמימות של הגוף נקראים גליקוגנים והם נמצאים בעיקר בשרירים ובכבד. הגליקוגנים בנויים משרשראות ארוכה של יחידות גלוקוז (סוג של סוכר), שמתפרקות במהלך האימון לפי סוג הפעילות, עוצמתה, ואורכה. פחמימות הן המרכיב התזונתי העיקרי שמספק אנרגיה לגוף בזמן פעילות גופנית. הפחמימות מופיעות במזון כסוכרים, כעמילנים וכסיבים תזונתיים.
יש 2 סוגים של פחמימות:
"פחמימות פשוטות" (כמו שוקולד, סוכריות, סוכר הלבן, דבש, וכדומה) מורכבות מחד-סוכרים הנספגים מהר במערכת העיכול ומעלים מהר את רמת הסוכר(גלוקוז) בדם. בזמן פעילות גופנית הגוף משתמש בגלוקוז כמקור אנרגיה. הצד הפחות טוב בפחמימות הפשוטות הוא שכמו שהן מעלות מהר את רמת הסוכר בדם הן גם מורידות מהר מאוד את רמתו בדם. לכן אכילת פחמימות פשוטות לא יעילה לאימון ארוך ומאומץ.
"פחמימות המורכבות"(נמצאות בלחם, בפסטה, באורז, בתירס, בגרנולה, בקורנפלקס, בפתיתים, בתפוחי-אדמה ובבטטות) מכילות שרשראות ארוכות של סוכרים וסיבים תזונתיים, שהגוף מתקשה יותר לעכל אותם. בשונה מאכילת פחמימות פשוטות, אכילתן של הפחמימות המורכבות גורמת לעלייה מתונה ולאורך זמן של רמת הסוכר בדם ומאפשרת תמיכה של אנרגיה במשך זמן ארוך, לכן מתאימות מאוד לאכילה לפני פעילות גופנית.
לשאר אבות המזון כמו חלבונים ושומנים יש תפקיד חשוב בתפריט היומי שלנו אבל לא לפני אימון גופני. החלבונים חשובים במיוחד אחרי האימון, כי אנחנו רוצים לבנות את השרירים שלנו. גם לשומנים תפקיד חשוב, אבל כמובן שומנים ממקורות טובים כמו אבוקדו, טחינה, חומוס, אגוזים וגרעינים שמומלץ לשלב במהלך היום ולא לפני האימון.
לפניכם כמה עצות להבטיח אימון כושר מועיל ובריא:
חשוב לאכול לפני פעילות גופנית כדי למנוע ירידה חדה ברמת הסוכר בדם ("היפוגליקמיה") שעלולה להוביל לחולשת שרירים, לסחרחורות ולפעמים גם להתעלפות, כדי למנוע רעב במהלך האימון וכדי למלא את מאגרי האנרגיה בתוך השריר.
אכילת ארוחה מלאה הכוללת פחמימות, חלבונים, מעט שומנים ומעט סיבים תזונתיים, כדאי לאכול בין שעתיים לשלוש שעות לפני תחילת האימון. אם נדרש כוח משמעותי לביצוע הפעילות, מומלץ לאכול בין 40 דקות לשעה לפני האימון פחמימות "מורכבות" (חטיף גרנולה , לחם מחיטה מלאה, וכדומה)
חשוב לשתות הרבה לפני תחילת האימון, כדי להגיע לאימון במצב של איזון נוזלים תקין, ולא "מיובשים". כדאי לדעת שבאימון מאומץ עלולים לאבד 2-4 ליטרים זיעה!
אם מתאמנים בבוקר, כדאי לשתות לפחות כוס מים בנוסף לשתייה החמה של הבוקר ולאכול מנה קטנה של פחמימות שעה עד חצי שעה לפני האימון(פרוסת לחם, חטיף גרנולה, בננה או תפוח ) על מנת למנוע נפילה ברמת האנרגיה.
לא לאכול ממתקים סמוך לתחילת האימון. פחמימות פשוטות מעלות במהירות את רמת הסוכר בדם, המשמשת את הגוף כמקור אנרגיה לאימון, וגם יורדת מהר מאוד וכך תהיו מרוקנים מהר מאוד מאנרגיה.
לאחר פעילות הגופנית גם אירובית או אנאירובית הגוף שלנו מפריש הורמוני בנייה, הטוסטסטרון והורמון הגדילה (GH). לאחר פעילות אירובית מפריש הגוף בכמות גדולה יותר את הורמון הגדילה (GH).לאחר פעילות אנאירובית מפריש הגוף בכמות גדולה יותר את הורמון הטוסטסטרון. את תהליך הבניה הזה אנחנו צריכים לתמוך עם חלבונים ופחמימות. מיד לאחר פעילות גופנית חשוב מאוד לשתות מים וכשעה לאחר האימון יש לאכול ארוחה מאוזנת המספקת פחמימות בעלות אינדקס גליקמי משולב, וחלבונים (למשל יוגורט דל שומן עם דגני בוקר, כריך מחיטה מלאה עם טונה במים או פסטרמה דלת שומן וירקות) חשיבות האכילה לאחר האימון גדולה מאוד אולי אפילו יותר מלפני האימון.
המשך יום נפלא ובריא!
קלר הופמן N.D נטורופתיה- דיקור סיני- קוסמטיקה טבעית
אתם מוזמנים להיכנס לאתר ולהתעדכן בתכנים חדשים:
http://www.clairenatural.com