לעמוד הראשי
 
 

תזונה וסרטן

מאת: ד"ר דוד שדה

לתזונה קשר ברור למחלות הסרטן הן כמניעת המחלה והן בטיפולה. האקדמיה הלאומית למדעים קבעה עוד בשנת 1982 כי 60 אחוזים מכלל מקרי הסרטן בנשים מקורם בתזונה, היום ברור כי למעלה מ 70 אחוזים מכלל הגורמים לסרטן הן אצל גברים והן נשים, מקורם בתזונה.

תפקיד התזונה לספק לגוף את אבות המזון, אך לא סתם אבות אבות מזון, אלא יש לספק את אבות המזון המתאימים. לדוגמה יש לספק חלבון נקי ממזהמים, או חלבון שלא עבר תהליכי חמצון בעקבות חמום רב, או חלבון שאינו מכיל שומנים גורמי דלקת בגוף וכו'. התזונה גם אמורה לספק ויטמינים ומינרלים וגורמים נוספים, כמו פיטוסטרולים, ליגנינים וביופלוונואידים.

לליגנינים שמקורם בדגנים והקטניות, פעילות אנטי סרטנית חזקה ואכן רמה גבוהה של ליגנינים בדם, הוכיחה ירידה במקרי סרטן השד והפרוסטטה.

במחקר אפידמיולוגי נמצא כי קיים קשר בין ריבוי צריכה של פיטוסטרולים, עם מיעוט תחלואה בסרטן המעי הגס.

הביופלוונואידים הם קבוצה של כ 4000 רכיבים הנמצאים בצומח. לדוגמה הפיקנוגנול המיוצר מעצי מחט, הינו נוגד חמצון רב עוצמה וגורם לעליה בפעילות כדוריות הדם הלבנות.

קיימים כיום מאות מחקרים המוכיחים את הקשר בין תזונה מתאימה לחולי סרטן ויכולתם לעזור לחולי הסרטן בהתמודדותם עם המחלה.

מהם גורמי התזונה המשפיעים על התפשטות הסרטן:

חלבונים

החלבונים מהחי דהינו הבשרים, מזוהמים במאות חומרים, כמו חומרי הדברה, תרופות, הורמונים, זרזי גדילה וחיסונים. ברור כי איננו יכולים לספק לחולה סרטן חלבון מזוהם, כאשר מערכת החיסון שלה תפקיד בקטילת תאי הסרטן, תפגע מהמזהמים שצוינו.

במאמר שפורסם על ידי הג'ורנל האירופאי למניעת סרטן, מצויין כי בשנים 1980 עד 1982 נערך באיטליה מחקר, בו לוקטו נתונים מ 94 מרכזים רפואיים על תמותה מסרטן. נמצא כי כל עליה בצריכה היומית של 1 גרם חלבון צמחי, צמצמה את התמותה מסרטנים ב 2.5 מקרים מתוך 100.

לעומת זאת, עליה בצריכה של גרם אחד חלבון מן החי, העלתה את התמותה ב 1 מתוך 100 מקרים.

המשמעות היא שעליה בצריכה של 60 גרם חלבון מהחי ביום, שזו הצריכה המומלצת של חלבונים לאדם ממוצע, תגדיל את הסיכון להיפגע מסרטן באחוזים ניכרים.

התחליף העיקרי לבשר, המומלץ לאנשים שהחליטו להסיב את תזונתם לתזונה, שמקורות החלבון יהיו מהצומח, הוא שלוב בין קטניות עם דגנים.

דגנים הינם, גריסי פנינה , אורז, כוסמת, קינואה ועוד. קטניות הינם, שעועית, אפונה, עדשים, חומוס ועוד.

הקטניות מכילות רכיבים כמו ספונינים, פיטוסטרולים וחומצה פיטית, להם יכולת לצמצם פעילות סרטנית.

דוגמה ליכולת הסרטנית של הבשר לפגוע, אנו רואים במחקר שבוצע במחלקה לתזונה רפואית בשוודיה. החוקרים מצאו כי עם המעבר מתזונה רגילה הכוללת בשר, לתזונה צמחונית, פחתו הרכיבים המוטוגניים (הטרום סרטניים) בצואה, בצורה משמעותית. בבשרים שבושלו בצליה או טיגון, נוצרים חומרים מסרטנים כמו ניטרופרינים, קוינוקסלינים ואימידאזולים, לכן ודאי שלא יוכלו להתאים לתזונת חולי סרטן.

גם בשרים מומלחים ומעושנים, מכילי ניטרטים הגורמים לסרטני קיבה וושט.

נמצא גם כי פעילות כדוריות הדם הלבנות מסוג תאי הרג, להם תפקיד משמעותי בקטילת תאי סרטן, גבוהה פי שתיים אצל אוכלי חלבון מהצומח מאשר אצל אוכלי בשר.

כאשר נבדקו באוניברסיטת ויקטוריה, בקולומביה הבריטית בקנדה, 200 חולי סרטן שנרפאו ממחלתם, ולא עברו כל טיפול מקובל, התברר כי 88 אחוזים מהחולים אכלו מזון צמחוני, 65 אחוזים נטלו ויטמינים במשך 4 שנים בממוצע, ו 50 אחוזים השתמשו בשיטות לטיהור גופם מרעלים.

מרבית חומרי ההדברה הקימים במזונותינו הינם מסרטנים, אומנם נמצא כי רובם מסרטנים בעקבות מחקרים בחיות מעבדה, אך:הגוף האקדמי הבינלאומי החוקר את נושא הסרטן המכונהIARC מציין כי :

"כאשר חסרים נתונים האם חומרי ההדברה יגרמו לסרטן בבני אדם, יהא זה הגיוני וחכם, להתייחס לחומרי הדברה, שהוברר כי גרמו לסרטן בבעלי חיים… כאילו יגרמו לסרטן בבני אדם"!

לכן מומלץ הן כדי למנוע סרטן והן כדי לטפל בסרטן, לאכול מזון הנקי משאריות חומרי הדברה, תרופות, הורמונים ועוד.

לאחרונה התפרסם בעיתונות, כי אוכלוסיית הכושים העבריים בדימונה ובישובים נוספים בנגב, המונה כ 3000 תושבים, אינם חולים בסרטן. הכושים העבריים או העברים הישראלים, חיים בישראל זה כ 35 שנים. הם צמחונים ואוכלים מזון אורגני בחלקו. העובדה שצוינה בכתבות היא, כי הינם בריאים ואינם חולים כמעט במחלות כרוניות כולל סרטן.

סוכרים

הגידול הסרטני צריך גלוקוז לצורך קיומו. הוכחה ברורה לכך אנו רואים בשמוש במכשור PET בבתי חולים, לצלום מצב התפשטות הסרטן בגוף. המכשיר בודק את מידת הקליטה של הגלוקוז על ידי התאים הסרטניים. ככל שאיזורים רבים יותר קולטים גלוקוז, כך רבה מידת ההתפשטות הסרטנית.

את הגילוי אודות התהליך המיוחד בו תאי סרטן ניזונים מגלוקוז, גילה ד"ר אוטו ורבורג חתן פרס נובל ברפואה. התברר כי חילוף החומרים של התאים הסרטניים שונה לחלוטין מאלה של התאים הבריאים. תאי הסרטן מיצרים כמות גבוהה של חומצה לקטית מסוכרים, המועברים לכבד ומשם בצורת גלוקוז לתזונת תאי הסרטן.

במחקר אפידמיולגי שנערך ב 21 מדינות מפותחות, באירופה, ביפן וצפון אמריקה, נמצא כי סוכר הוא גורם סיכון משמעותי בשיעור מיקרי סרטן נשי.

חוקרים באוניברסיטת טורנטו בקנדה, עקבו אחר רמות האינסולין של 535 נשים שסבלו מסרטן נשי במשך 10 שנים. הוברר כי נשים בעלות רמות אינסולין גבוהות, דהינו, נטו לאכול מזונות ומשקאות מכילי סוכר, נטו פי 4 לסבול מגרורות ומהישנות המחלה. צריכת סוכר אינה רק מזינה תאים סרטניים, היא גם גורמת לפגיעה במערכת החיסון.

שומנים

לשומנים מהחי משמעות רבה באשר להתרבות תאי הסרטן או עצירת הסרטן. כך לדוגמה שומנים רוויים שמקורם בחי כמו, בשר בקר, עופות, דגים, מוצרי חלב יגרמו להתקדמות המחלה בשל העובדה כי הם מכילים חומצות ארכידוניות המייצרות הורמונים מקדמי סרטן. לעומת זאת שמנים מסוג אומגה או EPA ו DHA יעזרו במניעת יצירת גרורות. שמנים אלה קיימים בזרעי פשתן טחונים, בשמן דגים ואף באצות ים.

באשר לשמנים מסוג אומגה 6 הנמצאים בשמנים מסוג חריע, חמניות, תירס ועוד, הם יגרמו להתקדמות המחלה במרבית סוגי הסרטן, כאשר הסיבות העיקריות הם, יצירת הורמונים המכונים פרוסטגלנדינים, שהם מקדמי התרבות תאים סרטניים. כמו כן חמום השמנים בעת הפקת השמן מהזרעים וחימצונם יגרום להתרבות תאי הסרטן.

לסכום

מפאת מגבלות גודל המאמר, הובאו בפניכם אך חלק מעקרונות הקשר בין התזונה והסרטן. אין ספק כי לתזונה מתאימה, יכולת לשפר איכות חיי חולי הסרטן להארכת חייהם.

בצרוף תוספי מזון כמו ויטמינים, מינרלים, פטריות, אנזימים וצמחים, התזונה אף יכולה להוביל להחלמתו של המטופל.

 

גן עדן מקדם

מרכז לרפואה משלימה

חשמונאים

לפרטים - ד"ר דוד שדה

טל:08-9791476 

לכתבות נוספות לחצו:

תזונת הריון

תזונה וסרטן

פרקינסון

הקשר בין תזונה ובעיות נפשיות  

שים לב : המידע הנחשף באתר אינטרנט זה אינו מהווה תחליף מכל סוג שהוא לייעוץ ולטיפול רפואי

 

 

 

 

 
 
 כל הזכויות שמורות למערכת "הקטר" 2005  
ניצה לוין  טלפקס : 03-9364272

המערכת אינה אחראית לתוכן המודעות הכתבות והתצלומים והם על אחריות המפרסם בלבד