לעמוד הראשי
   

בעז"ה

הקשר בין תזונה ובעיות נפשיות  

מאת: ד"ר דוד שדה

 האם לארוחת בוקר תמימה כמו עוגה, קפה וסוכר יכולה להיות השפעה על מצב רוחינו ? לכאורה נראה כי גם אם קיים קשר כזה, הרי הוא מקרי .

אולם במחקרים רבים נמצא כי סוכר, קפה, חוסר בויטמיני B, אלרגיות למזון, חוסר בסידן ומגנזיום יכולים לגרום לחרדה, דאגה, ועצבנות וזה עוד לא הכל..

מכאן אנו אמורים לשאול עצמינו מה רע לדוגמה יש, בעוגיה קפה וסוכר של הבוקר.

ובכן עוגה היא דוגמה למוצרי קמח חיטה או דגן אחר מזוקקים. דהינו ללא נבט וקליפה וממילא ללא ויטמינים כמו ויטמיני B.

אם שאלתם עצמכם ומה הקשר בין חוסר בויטמינים למצב רוח שלילי, כמו דכאון, חרדה, לחץ, עצבנות ועוד ..ובכן חוסר בויטמין אחד בלבד מסדרת ויטמיני B יכול לגרום לתופעות השליליות.

על פי מחקרים לדוגמה חוסר בויטמיני B היא הסיבה הנפוצה ביותר לדיכאון לדוגמה.

יתכן גם שאנו אלרגיים לגלוטן. בקמח החיטה שממנו עשויה העוגה או כל לחם מזוקק אחר, יש גלוטן.

מעבר לכך קמח החיטה המזוקק, מעלה תוך דקות את רמות הגלוקוז בדם.

במצב זה קימת ירידת סוכר, שכן בתגובה לעליה ברמות הסוכר, קימת עליה מוגברת ברמות אינסולין שהופרש על ידי הלבלב.

ירידה ברמת הגלוקוז במוח, גורמת לשחרור הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול עובדה זו גורמת לתופעות נפשיות שליליות.

מצב בו קימת ירידת סוכר בדם מאופין בדכאון, בלבול, חרדה, עצבנות ועייפות.

ומה יכול להיות רע בקפה וסוכר ? ובכן קפה המכיל קופאין הינו אלרגן ידוע. ובמחקר נמצא כי שילוב של קפה וסוכר גורם ומחמיר מצבי חרדה ודכאון. הסיבה לתגובה השלילית הזו נובעת מהעובדה כי צריכת קפה מוגברת מורידה את רמות הטירוזין שהוא חומצה אמינית (רכיב של החלבון) שממנו נוצרים מעבירים עצביים במוח, דופמין ונוראפינפרין החשובים לשמירה על מצב רוח תקין.

מעביר עצבי ידוע מאוד מכונה סרוטונין. כאשר הוא נמצא ברמה נמוכה מידי, או גבוהה מידי במוח, יש לכך השפעות נפשיות שליליות. תרופת הפרוזק לדוגמה, מעלה את רמות הסרוטונין ובכך עוזרת לסובלים מבעיות נפשיות. חסרון הפרוזק הוא כמובן בתופעות הלואי השליליות. חוסר רמת סרוטנין במוח יכול לגרום לתופעות הבאות : תוקפנות, דאגה, תשוקה לאכילה מוגברת של פחמימות, היפראקטיביות, דכאון, קשיי שינה, מיגרנות ועוד.

השאלה היא, אם קיים קשר בן רמות סרוטונין נמוכות ותזונה. ובכן במזונות מהצומח כמו קואקר, בטאטות, תאנים, תמרים, גריסים, מוצרי סויה קימת רמה גבוהה יחסית של טריפטופן שהיא חומצה אמינית ממנו נוצר הסרוטונין , מזונות אלה גורמים גם לעליה מתונה ברמת האינסולין ובכך גם להובלת הטריפטופן למוח וליצירת סרוטונין החשוב. ישנם אגב תוספי מזון היכולים להעלות את רמות הסרוטונין מעבר לתזונה.

אם שאלתם עצמכם ומה הקשר בין חוסר בויטמינים למצב רוח שלילי, כמו דכאון, חרדה, לחץ, עצבנות ועוד ... ובכן חוסר בויטמין אחד בלבד מסדרת ויטמיני B יכול לגרום לתופעות השליליות . לדוגמה חוסר בויטמין B12 יכול לגרום לדכאון. עיצה נפוצה על ידי צוותים רפואיים לאנשים מבוגרים הסובלים מחוסר בויטמין B12 , היא להגביר אכילת מוצרים מהחי בעיקר בשר עוף. עלי לציין כי כ 40 אחוזים מהאנשים מעל גיל 60, סובלים מחוסר בויטמין B12 , למרות שהם אוכלים יום יום בשר עוף או אחר. לכן הפתרון המועדף הוא בנטילת B12 כתוסף מזון למציצה.

דוגמה אחרת להשפעת התזונה על ההתנהגות הנפשית, אנו רואים במחקרו של פרופסור סטפן ג' שונטלר ד"ר לפילוסופיה קרימינילוג מאוניברסיטה של מדינת קליפורניה, שערך מחקר ב 12 מוסדות ענישה לקטינים וב 803 בתי ספר צבוריים, שבו חוקרים הגדילו את כמות הפירות הירקות והדגנים המלאים בתזונה, תוך צמצום הסוכרים והשומנים. במוסדות לנערים חלה ירידה של 47 אחוזים בהתנהגות האנטי חברתית , אצל 8076 עברינים צעירים כלואים. היכולות הלימודיים השתפרו ב 16 אחוזים וליקויי הלמידה ירדו ב 40 אחוזים.

אמצעי טבעי לטיפול בבעיות נפשיות מעבר לתזונה מתאימה נטולת אלרגנים ותוספי מזון, הוא פעילות גופנית. לפעילות גופנית השפעה נוגדת דיכאון וחרדה מתועדת ומוכחת. לעוסקים בספורט, יש רמה נמוכה של הורמוני הלחץ כדוגמת אדרנלין וקורטיזול. במחקרים נמצא כי השפעתה של פעילות גופנית קבועה, משפרת מצבי דיכאון וחרדה במידה דומה לתרופות נוגדי דיכאון וטיפולים פסיכיאטריים.

 

גן עדן מקדם

מרכז לרפואה משלימה

חשמונאים

לפרטים - ד"ר דוד שדה

טל:089791476

לכתבות נוספות לחצו:

תזונת הריון

תזונה וסרטן

פרקינסון

הקשר בין תזונה ובעיות נפשיות  

שים לב : המידע הנחשף באתר אינטרנט זה אינו מהווה תחליף מכל סוג שהוא לייעוץ ולטיפול רפואי

 

 

 

 

 

 

 כל הזכויות שמורות למערכת "הקטר" 2005  
ניצה לוין  טלפקס : 03-9364272

המערכת אינה אחראית לתוכן המודעות הכתבות והתצלומים והם על אחריות המפרסם בלבד