לעמוד הראשי

החיים בתל אביב הקטנה, שנות ה-20 וה- 30

(סיפור אמיתי)

 מזיכרונותיו של חיים קרסו

חיים קרסו , מבניה של משפחת קרסו הידועה, מוותיקות היישוב היהודי ביפו תל אביב, מעלה כאן על הכתב פרק מתולדות חייה של משפחתו, כפי שהם שלובים ובאים לידי ביטוי בתולדות חייה של המדינה שבדרך, ובעיקר בתולדות חיי היישוב היהודי ביפו תל אביב. חיים קרסו, יליד 1914, עלה ארצה מסלוניקי, יוון, ב-1924 , והוא בן עשר. סיפורו , המועלה כאן לראשונה, משקף באורח מרתק, חי ואותנטי את אורחות החיים דאז, של יהודים וערבים גם יחד, ואת חבלי קליטתם וניסיונות הסתגלותם של בני משפחתו ושכניהם אל תנאי הארץ ואל תושביה, חרף השוני.

 

קורות משולש האזהרה והפטנט שלו

בראשית שנת 1965, כאשר נכנס לתוקפו החוק על חובת התקנת פסים אדומים מחזירי אור על החלק האחורי של המכונית, אושר גם החוק על אבזר בטיחותי נוסף - משולש אזהרה מחזיר אור, שמשתמשים בו בעת שהמכונית נעצרת בדרך בין-עירונית בלילה.

עם כניסת החוק לתוקפו, החלו כמה בתי מלאכה לייצר את המשולשים מפח מגולוון שאינו מחליד, שעליו הודבקו הפסים האדומים של M3 ,שנקנו אצלנו. מחיר המשולש לצרכן היה 14 לירות.

עד מהרה הסתבר שכמה שנים קודם לכן, נרשם בארץ הפטנט על משולש האזהרה על שמו של למישהו, ולכן אסור היה לייצר משולשים כאלה בארץ ללא קבלת אישור ממנו.

אותו בעל פטנט על משולש האזהרה, היה לא אחר מאשר היבואן שכבר פגשנו בו קודם , כאשר ייבא פסים מחזירי אור מאיכות גרועה, והתחרה בפסים של M3 שאותם ייבאנו אנו, תוך ניסיון להונות את הקונים.

אותו איש עסקים פנה לכל יצרני המשולשים ודרש מהם דמי פטנט, לירה אחת לכל משולש. כאשר לא נענה, הגיש תביעה משפטית נגד כל יצרני המשולשים וזכה במשפט. מעכשיו הכול היו חייבים לשלם לו לירה אחת למשולש, על כל עשרות אלפי המשולשים שהם יצרו.

גם אצלנו התקבלה החלטה לייצר משולשים כאלה. אולם משהתברר לי שיש למישהו פטנט על משולש אזהרה, ולאחר בדיקה יסודית של המשולש, החלטתי לייצר משולשים בצורה שונה מהמשולש נשוא הפטנט, ובכך להימנע מתשלום דמי הפטנט.

 המשולש נשוא הפטנט היה בעל שלוש צלעות, שני הקודקודים מחוברים בציר, וקודקוד שלישי חופשי, כך שאפשר היה לקפל את המשולש ולהכניסו לתיק. המשולש שתכננתי אני, היה מחובר בשלושת הקודקודים באמצעות ציר, אך צלע אחת היתה מחולקת לשניים, עם ציר באמצע, כך שגם את המשולש הזה ניתן היה לקפל ולהכניס לתיק. (ראו השרטוטים).

מיד התחלנו בייצור ובשיווק של המשולשים, אלא שלא עבר זמן רב והוגשה נגדנו תביעה על הפרת זכויות פטנט, ונתבענו לשלם פיצויים של עשרות אלפי לירות. להגנתנו טענו שהמשולשים שאנו מייצרים שונים מהמשולש שעליו יש פטנט, ואף הצגנו בפני השופט את המשולש "שלנו".

השופט שמצא את עצמו במבוכה, לחץ על הצדדים. הושגה פשרה ובה התחייבה חברת "בני משה קרסו" לשלם לבעל הפטנט תשלום חד פעמי של 10,000 ל"י, ובתמורה תוכל לייצר ולמכור את המשולשים שייצרה ללא הגבלה.

בפועל ייצרנו ומכרנו כמה עשרות אלפים משולשים.

לפי חוק הפטנטים, תקופת ההגנה על בלעדיות לפטנט היא 15 שנים מיום רישום הפטנט, ובתום תקופה זו כל אחד רשאי לייצר את המוצר נשוא הפטנט מבלי לשלם יותר דמי פטנט לאיש.

אבזרי הבטיחות של M3 , פסי ההדבקה אדומים והמשולשים מחזירי האור, היוו חלק נכבד מרווחי "בני משה קרסו" באותם שנים , שבהן הלך והסתמן משבר כלכלי, שהתפתח אחר כך לכלל מיתון. נמכרו אך מעט מכוניות. ביוני 1967 פרצה מלחמת ששת הימים ולאחריה הסתמנה צמיחה במשק הישראלי.

להלן, נתונים על רווחי מכירות הפסים והמשולשים, בהשוואה למכירות חלפים ומכוניות, בדולרים של ארה"ב לפי השער באותם ימים:

בין השנים 1965-1970 נעו על הכבישים בין 170,000 ל - 260,000 כלי רכב ממנועים. כיום יש כ-2,000,000 כלי רכב, כלומר פי עשרה.

משולש הפטנט

 

משולש קרסו

 

עמוד הראשי

 כל הזכויות שמורות למערכת "הקטר" 2005  
ניצה לוין  טלפקס : 03-9364272

המערכת אינה אחראית לתוכן המודעות, הכתבות, המאמרים, היצירות והתצלומים המתפרסמים בירחון (באתר) זה והם על אחריות במפרסם בלבד.